خبرگزاری جمهوری اسلامی - ایرنا
تهران - عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: بايد روزانه به ازاي دريافت هر كالري يك سي سي آب نوشيده شود، مثلا فردي با ۷۰ كيلوگرم وزن و دريافت دو هزار كالري در روز، نيازمند مصرف ۸ ليوان آب است.
دكتر سعيد حسيني روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت: آب نقش بسيار مهمي در حفظ سلامت انسان به عهده دارد ، بنابراين كمبود آب مي تواند صدمات بسياري و حتي جبران ناپذيري به سلامت انسان وارد سازد.
وي ادامه داد: آب حدود ۶۵ درصد وزن بدن يك شخص بالغ را تشكيل مي دهد كه اين مقدار براي كودكان بيشتر است و براي ادامه حيات و فعاليت اعضاي بدن و سلول ها لازم است و براي هضم ، جذب و دفع مواد زائد و تنظيم حرارت بدن را بر عهده دارد .
حسيني با اشاره به تغذيه تابستاني اضافه كرد : با كاهش بيش از ۱۰ درصد از آب بدن اختلالاتي در سيستم اعضاي بدن فرد مانند اختلال در قدرت تمركز به وجود مي آيد .
وي به تعريق بيش از حد در روزهاي تابستان اشاره كرد و گفت :سديم يك ماده معدني است كه از طريق تعريق دفع مي شود .سديم از تركيبات نمك طعام بوده و اگر مقدار آن در بدن كمتر يا بيشتر از حد نرمال شود اختلالاتي درسلامت انسان رخ مي دهد و سلامت شخص در معرض خطر قرار مي گيرد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران اضافه كرد: با گرماي هوا ، تعريق بيشتر انجام شده مقدار نسبتاً زيادي سديم از بدن دفع مي شود. سديم در انتقال تحريكات عصبي و كنترل انقباض عضلاني نقش دارد ، بنابراين كمبود آن اختلالاتي در بدن ايجاد مي كند .
به گفته وي نوشيدن چاي ، قهوه و برخي از نوشابه ها باعث مي شود آب بدن دفع شود و انسان بيشتر نياز به آب پبدا مي كند .
حسيني افزود :همچنين مصرف آب فراوان مواد زائد و سمومي مثل اوره را كه در اثر متابوليسم مواد پروتئيني در بدن توليد مي شود ، دفع مي كند .
وي تاكيد كرد :يكي از مهمترين نكاتي كه بسيار حايز اهميت است مصرف آب ميوه ها و سبزيجات تازه است . اما بايد توجه داشت امروزه با توجه به افزايش وزن و چاقي در جامعه مصرف برخي از مايعات مانند آب ميوه ها علاوه بر مي تواند انرژي و كالري نيز به بدن برساند .
حسيني گفت : مصرف لبنيات و همچنين آب ميوه طبيعي و يا صنعتي بايد كالري آن نيز محاسبه شود به گونه اي كه براي افراد چاق و داراي اضافه وزن آب ميوه ها و ساير نوشيدني ها حاوي كالري هستند توصيه نمي شود .
وي اظهار داشت : برخي از افراد از نوشابه هاي گازدار استفاده مي كنند اين نوشابه ها به علت دارا بودن قند زياد موجب افزايش وزن و چاقي مي شوند و به دليل داشتن مواد افزودني از قبيل اسانس ها ، رنگ ها و نگه دارنده ها باعث پوكي استخوان مي شود .
حسيني خاطر نشان كرد : در زمانهاي قديم اضافه وزن و چاقي در جامعه به نسبت كمتر بوده است مصرف ۸ ليوان آب براي بدن كفايت مي كرد ولي امروزه به توجه به اضافه وزني و چاقي و مصرف غذاهاي با انرژي و كالري بيشتر مايعات مصرفي نير بايد افزايش داشته باشد .
به گفته وي براي هر يك كالري مصرف شده بايد يك سي سي آب دربافت شود . روزانه توصيه مي شود كه در فصل تابستان ۸ تا ۱۰ ليوان آب نوشيده شود .